Hvad er Paleo?

Hvad er Paleo?
Lever man efter paleo principperne, spiser man i princippet som vore forfædre gjorde i stenalder. Det betyder at man sammensætter sin kost efter hvad der var til rådighed den gang, nemlig kød, fisk, æg, grøntsager, frugt, nødder, frø og bær. Paleo konceptet anses for at være er opgør mod den kenventionelle fødevarer der først er kommet til igennem de sidste 500 generationer, så som korn, sukker og alle forarbejde fødevarer

Loren Cordain’s Paleo – Paleo 1.0
Stenalderkosten eller paleo findes i flere variationer, den meste strikse version kaldes Paleo 1.0
Paleo 1.0 er i min optik den det bedste og simpleste sted og starte. Her udelukker man alle mere eller mindre ”giftige” fødevarer og man oplever hurtigt den positive virkning livsstilen har på sin krop.

Hvad må du spise, Paleo 1.0

  • Alt det magre kød og alle de fisk og skaldyr som du kan spise.
  • Alle de frugter og stivelsesfrie grøntsager som du kan spise.
  • Ingen kornprodukter.
  • Ingen bælgfrugter.
  • Ingen mælkeprodukter.
  • Ingen forarbejdede fødemidler.
Kaffe og the er tilladt i moderate mængder, ligeledes er sukkerfri sodavand. Forsøg dog at minimere eller eliminere sidstnævnte, da de typisk indeholder skadelige sødestoffer. Vin, øl, spiritus, tørret frugt samt nødder er også tilladt i moderate mængder.

Hvilke fødeemner, bør du holde dig helt væk fra?

  • Mælkeprodukter (bl.a. fløde, is, ost, pulvermælk, smør og yoghurt)
  • Korn og kornlignende emner (bl.a. byg, havre, hvede, majs, rug, boghvede og ris)
  • Bælgfrugter (bl.a. bønner, jordnødder, ærter, linser og miso)
  • Sukker (slik, kager, sodavand og sukkeholdige læskedrikke etc.)

Modern Paleo – Paleo 2.0
Hvad der generelt gælder for det traditionelle Loren Cordain paleo approach, gælder også for Modern Paleo. Ved Modern Paleo kan siges at videnskaben går først, og dernæst en hvad-spiste-vores-forfædre-udelukkende tilgang. Mælkeprodukter accepteres for dem der kan tolerere det, da mælkeprodukter er en god kilde til fedt, og passer derfor ind i vores forbrænding – selvom det er en “moderne” fødevare. Dette er måden at imitere vores forfædres kost så meget som muligt, mens det stadig er muligt at indtage moderne fødevarer, da disse passer ind vores forhistoriske metabolisme og måde at spise på.

Tilladte fødevarer på Paleo 2.0 (Modern Paleo)
  • Alt kød, indmad og vildt kød – også fedt kød
  • Fisk og skaldyr
  • Æg
  • Alle grøntsager
  • Nødder og frø
  • Urter og krydderier
  • Olier i form af avocado, oliven, macadamia m.fl.
  • The, kaffe, vin, øl og spiritus
  • Alle frugter.
  • Tørret frugt
  • Mørk chokolade >70 %
  • Stivelsesrige grøntsager i moderate mængder (fx kartofler)
  • Fede mælkeprodukter som fx smør, ghee, ost og fløde

Som I kan se, så åbner det op for lidt flere muligheder mht. måltider. Det gør det lettere for nogle at starte på den måde, og de fleste oplever faktisk også rigtig stor forandring på denne kost.

Fordele ved at spise som en hulemand
Der er mange fordele ved at spise Paleo, blandt andet kan nævnes:
  • Mere energi
  • Mindre søvnbehov
  • Effektivt og stabilt vægttab, herunder bedre krops-komposition
  • Bedre koncentration
  • Langt bedre fordøjelse, herunder ingen oppustethed.
Der er yderligere en lang række positive ting som folk i mere eller mindre grad oplever, men ovenstående er blandt de forandringer, der går igen over hele linjen.


Paleo råvare liste

Hvad må man spise?

Kød:

Når vi snakker kød, spis så meget som du har lyst til, til morgenmad, frokost og aften.

Oksekød
Svinekød
Kalvekød
Kylling
Kalkun
And
Lam
Fisk
Muslinger
Skaldyr
Rejer
Tun
Østers
Kammuslinger
Laks
Hummer
Bacon

Frugt og grønt

Du må spise alt det frugt og grønt du lyster, så længe de er stivelsesfrie

Frugt:
Appelsiner
Avocado
Blåbær
Brombær
Jordbær
Vindbær
Tomater
Æbler
Abrikoser
Grapefrugt
Figner
Blommer
Kiwi
Ferskener
Vindruer
Lime
Granatæble
Bananer
Mango
Ananas
Pærer
Kirsebær
Meloner
Nektariner
Papaya

Grøntsager:
løg
skalotteløg
spinat
Acorn Squash
Delicatta Squash
asparges
artiskokker
gulerødder
grønkål
Bok Choy
broccoli
svampe
forårsløg
rabarber
hvidløg
søde Kartofler
butternut Squash
spaghetti Squash
græskar
selleri
Zucchini / Sommer Squash
Kål-Rød, Grøn, Napa
Peber, rød, gul, grøn, chili etc.
Salat-alle typer
blomkål
Persille
porrer
agurker
fennikel
aubergine
radiser

Fedt:
kokosmælk
olivenolie
svinefedt
kokosolie
ghee
mandelolie

Protein:

Æg

Nødder og frø:

valnødder
mandler
cashewnødder
macadamia nødder
pecannødder
Pinjekerner
pistacienødder
hasselnødder
paranødder
Græskarkerner
Solsikkekerner
sesamfrø

Krydderier :

Æblecider Eddike
Bagepulver
kanel
spidskommen
allehånde
basilikum
koriander
oregano
cayennepeber
kardemomme
Chili Pulver
ingefær
Rosmarin
karry
paprika
dild
gurkemeje
tahini
balsamico
Rødvinseddike
tomatpuré
dijonsennep
kapers
peberrod
dåse Tomater
Tamari-hvede fri sojasovs
Bouilloner-kylling, oksekød, grøntsager
Klaret Smør, Almond Butter, Cashew Butter
Cliliflakes
timian
merian
Havsalt

Dette må indtages i moderate mængder

Drikkevarer:
Diet sodavand (Disse indeholder ofte kunstige sødestoffer såsom aspartam og sakkarin, som kan være skadelige.)
Kaffe, The

Alkohol:
Vin (to glas pr uge)
Øl (33 cl)
Spiritus (2 cl)

Paleo ”Slik”:
Tørrede frugter (ikke mere end 50 gram om dagen, især hvis du forsøger at tabe sig)
Nødder blandet med tørrede og friske frugter (ikke mere end 100 gram nødder og 50 gram tørret frugt om dagen, især hvis du forsøger at tabe sig)

Fødevarer du bør undgå

Mejeriprodukter:
Alle forarbejdede fødevarer fremstillet med mejeriprodukter
Smør
Ost
Fløde
Smørbare
Frozen yoghurt
Is
Letmælk
Nonfat mejeri-flødeerstatning
Mælkepulver
Skummetmælk
Sødmælk
Yoghurt

KORN:
Byg (byg suppe, byg brød, og alle forarbejdede fødevarer fremstillet med byg)
Majs (majs på kolber, majs tortillas, majschips, majsstivelse, majs-sirup)
Hirse
Havre (stål-cut havre, havregryn, og alle forarbejdede fødevarer fremstillet med havre)
Ris (brune ris, hvide ris, top ramen, risnudler, basmatiris, riskager, ris mel (alle forarbejdede fødevarer lavet med ris)
Rug (rugbrød, rugkiks, og alle forarbejdede fødevarer fremstillet med rug)
Hvede (brød, rundstykker, boller, nudler, kiks, småkager, kager, donuts, pandekager, vafler, pasta, spaghetti, lasagne, hvede tortillas, pizza, pitabrød, fladbrød, og alle forarbejdede fødevarer fremstillet med hvede eller hvedemel)
Vilde ris

Amaranth
Boghvede
Quinoa

Bælgplanter:
Alle bønner (adzukibønner, sorte bønner, hestebønner, fava bønner, hestebønner, garbanzo bønner, hestebønner, kidneybønner, lima bønner, mung bønner, marineblå bønner, pinto bønner, røde bønner, bønner, hvide bønner)
Black-Eyed Peas
Kikærter
Linser
Ærter
Miso
Jordnøddesmør
Jordnødder
Sukkerærter
Soja og alle sojabønne produkter, herunder tofu

Stivelsesholdige grøntsager:
Stivelsesholdige knolde
Cassava rod
Maniokrod
Kartofler nd alle kartoffelprodukter (pommes frites, chips, etc.)
(Søde kartofler)

Salt-holdige fødevarer:
Næsten alle kommercielle salatdressinger og krydderier
Ost
Kødpålæg
Frankfurtere
Hotdogs
Ketchup
Syltede fødevarer
Flæskesvær
Forarbejdet kød
Salami
Saltede nødder
Saltede krydderier
Pølser
Røget, tørret og saltet fisk og kød
Stort set alle dåse kød og fisk (medmindre de er usaltet eller medmindre du suge og dræne dem)

Sodavand og frugtsaft:
Alle sukkerholdige læskedrikke
Dåse, flaske, og friskpresset frugtdrikke (som mangler fiber af frisk frugt)

Slik:
Slik
Sukkerarter



2 kommentarer:

  1. Hej Peter..
    Jeg er igang med at prøve og leve mere paleo, men Det med bønner har jeg det ret stramt med at man ikke må spise, bruger det ret meget i mad, er der noget du kan anbefale jeg erstatter det med ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jeanette. En direkte erstatning med samme tekstur og konsistens tror jeg ikke findes. Men hvis jeg skal vælge en erstatning vil jeg vælge svampe som shitake eller rodfrugter, pastinak eller gulerødder.

      Slet